Contact

Neem contact met ons op

Openingstijden BMK

Maandag tot en met donderdag: 08.30 – 17.00

Vrijdag: 08.30 – 16.30

Adresgegevens

BMK Credit Management

Postbus 1411

5602 BK Eindhoven

Henri Wijnmalenweg 5a

5657 EP Eindhoven

BMK Credit Management bestaat uit:

BMK Incasso B.V.

KVK: Eindhoven 50066552

BTW: NL822566850B01

Algemene voorwaarden


BMK Credit Solutions B.V.

KVK: Eindhoven 56191669

BTW: NL852013735B01

Algemene voorwaarden

Privacy Statement

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat houdt een dagvaardingsprocedure in?

Als een debiteur in het minnelijke incassotraject niet vrijwillig overgaat tot betalen, is het mogelijk om een dagvaardingsprocedure op te starten onder begeleiding van de juristen van BMK Credit Management.

 

Incasso

Zeer effectief drukmiddel

Als de debiteur verweer voert tegen de vordering, kan je een dagvaardingsprocedure aanvragen. In de dagvaarding wordt de debiteur (de gedaagde) op een bepaalde datum opgeroepen om deel te nemen aan de tegen hem of haar aangespannen procedure. Tijdens een dagvaardingsprocedure verzoek je de rechter om een antwoord te geven op de vraag wie er gelijk heeft. Daarnaast kan met deze procedure een zogenaamde ‘executoriale titel’ verkregen worden. Hiermee kan de deurwaarder de opdracht gegeven worden om beslag te laten leggen op het vermogen van de gedaagde.

 

Dagvaardingsprocedure: een effectief drukmiddel

In een dagvaardingsprocedure beoordeelt de rechtbank welke partij gelijk heeft. De partij, die besluit te gaan dagvaarden, vraagt de deurwaarder om aan de partij, die wordt gedagvaard, een dagvaarding te betekenen. Na het betekenen zendt de deurwaarder een exemplaar van de dagvaarding naar de rechtbank. De zaak is vanaf dat moment aanhangig en komt dan bij de rechtbank op de rol te staan. Dat betekent dat de zaak, op de in de dagvaarding genoemde datum, wordt behandeld. De gedagvaarde partij dient uiterlijk op die datum schriftelijk kenbaar te maken of er verweer wordt gevoerd.

 

De gedagvaarde partij kan ook op de genoemde datum naar de rechtbank gaan en mondeling het verweer kenbaar maken. Hier gaat de voorkeur echter niet naar uit. Als er geen verweer wordt gevoerd, dan wijst de rechtbank de vordering meestal volledig toe in een verstekvonnis. Als er wel verweer wordt gevoerd, dan bepaalt de rechtbank aan de hand van het verweer hoe de procedure verder verloopt. Het is mogelijk dat beide partijen nog een keer schriftelijk mogen reageren. Het is ook mogelijk dat de rechtbank beide partijen uitnodigt voor een comparitie van partijen. Beide partijen dienen dan tegelijkertijd, op een door de rechtbank genoemde datum, bij de rechtbank te verschijnen, zodat de rechter vragen kan stellen. Ook kan dan worden bekeken of partijen tot een schikking kunnen komen.

 

Als er geen schikking wordt getroffen en de rechter heeft bepaald welke partij gelijk heeft, wordt er een vonnis gewezen. Dit vonnis is een executoriale titel waarmee je de deurwaarder opdracht kunt geven om beslag te leggen, indien de veroordeelde partij na het wijzen van het vonnis niet vrijwillig tot betaling overgaat. Er kan dan beslag worden gelegd op bijvoorbeeld de bankrekening, de roerende zaken, onroerende zaken of het inkomen van de wederpartij.

 

Met welke kosten moet je rekening houden als je een dagvaardingsprocedure gaat voeren?

  • Betekenen van de dagvaarding. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van de vordering en van de eiser. Voor dat laatste is van belang of je gaat dagvaarden namens een natuurlijke persoon of namens een niet-natuurlijke persoon, zoals bijvoorbeeld een bv.
  • Salaris gemachtigde. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van de vordering en van het aantal verrichte proceshandelingen.

 

Deurwaarderskosten

Als de debiteur na het behalen van het vonnis nog steeds niet vrijwillig tot betaling overgaat, kun je de deurwaarder opdracht geven tot beslaglegging over te gaan. Elk beslag brengt kosten met zich mee. Deze kosten mogen op de debiteur worden verhaald. Ook hiervoor geldt weer dat debiteur dan wel verhaal dient te bieden.

 

Samen met BMK

Als je via BMK een dagvaardingprocedure wenst te starten, brengen wij een voorschot in rekening.

Contact met BMK

Meer weten over 'Wat houdt een dagvaardingsprocedure in?'

Jorg van Stiphout
Senior Jurist
X