Contact

Neem contact met ons op

Openingstijden BMK

Maandag tot en met donderdag: 08.30 – 17.00

Vrijdag: 08.30 – 16.30

Adresgegevens

BMK Credit Management

Postbus 1411

5602 BK Eindhoven

Henri Wijnmalenweg 5a

5657 EP Eindhoven

BMK Credit Management bestaat uit:

BMK Incasso B.V.

KVK: Eindhoven 50066552

BTW: NL822566850B01

Algemene voorwaarden


BMK Credit Solutions B.V.

KVK: Eindhoven 56191669

BTW: NL852013735B01

Algemene voorwaarden

Privacy Statement

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een faillissementsprocedure?

Wanneer de debiteur niet vrijwillig overgaat tot betaling tijdens het minnelijke incassotraject, is het mogelijk om een faillissementsprocedure op te starten. Dit is een korte procedure, met vaak maar één mogelijkheid voor de debiteur, namelijk betalen.

Incasso

Korte, effectieve procedure

Wanneer de debiteur geen verweer voert tegen de vordering en je op korte termijn druk wilt uitoefenen op de debiteur, kun je ervoor kiezen om een faillissementsprocedure te starten. Een faillissementsprocedure is een relatief goedkope, korte procedure en is een zeer effectief drukmiddel. Voor een debiteur is er namelijk vaak maar één mogelijkheid om een faillissement te voorkomen: betalen!

 

Tijdens een faillissementsprocedure doet de rechter geen inhoudelijke uitspraak over de geldigheid van de vordering. Ook ontvang je geen executoriale titel. Als je uiteindelijk beslag wilt laten leggen op het vermogen van de debiteur, is een dagvaardingsprocedure een betere optie.

 

Faillissementsprocedure: kort en effectief

Als een partij niet tot betaling overgaat, het er niet naar uitziet dat deze partij tot betaling zal overgaan en deze partij meerdere schuldeisers onbetaald laat, verkeert deze partij in de toestand van opgehouden te hebben betalen. Het is dan mogelijk om het faillissement van deze partij aan te vragen. Hiervoor moet je wel bekend zijn met nog een andere schuldeiser.

 

Om het faillissement aan te vragen, dient een advocaat een faillissementsverzoek aan de rechtbank te zenden. De rechtbank bepaalt dan een datum voor de mondelinge behandeling van het faillissementsverzoek. Het is de bedoeling dat de partij, waarvan het faillissement is aangevraagd, en de advocaat van de partij, die het faillissement heeft aangevraagd, op die datum bij de rechtbank verschijnen. Als de partij, waarvan het faillissement is aangevraagd, op de zitting niet kan aantonen dat hij niet in de toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen, dan wordt het faillissement uitgesproken. De rechtbank stelt dan een curator aan en alle schuldeisers moeten hun openstaande vordering bij deze curator indienen.

 

De curator gaat bekijken wat de failliete partij aan financiële middelen heeft of waarvan nog financiële middelen kunnen worden gemaakt. Aan het einde van het faillissement, dat overigens jaren kan duren, worden alle schuldeisers bericht of er een bedrag kan worden uitgekeerd.

 

Met welke kosten moet je rekening houden als je een faillissementsverzoek in wil laten dienen?

Een faillissementsverzoek kan alleen door een advocaat worden ingediend. Je dient dus rekening te houden met het uurtarief van de advocaat. Daarnaast moet voor het indienen van een faillissementsverzoek griffierecht worden voldaan. Bij de hoogte van het griffierecht is van belang of je het faillissementsverzoek laat indienen namens een natuurlijke persoon of namens een niet-natuurlijke persoon, zoals bijvoorbeeld een bv.

 

Als de debiteur naar aanleiding van het faillissementsverzoek een betalingsregeling wenst te treffen, probeert de advocaat de kosten van het faillissementsverzoek mee te nemen in de regeling. Als de debiteur naar aanleiding van het faillissementsverzoek failliet worden verklaard, dan mogen de gemaakte kosten als preferente vordering bij de curator worden ingediend. Dat betekent dat deze vordering met voorrang wordt uitgekeerd, als hiervoor financiële middelen zijn.

 

Als je via BMK het faillissement van je debiteur wenst aan te laten vragen, dan brengen wij een voorschot van € 1.495,00 in rekening.

 

Contact met BMK

Meer weten over 'Wat is een faillissementsprocedure?'

Rosemarie Rooijmans – Schakenraad
Jurist
X